Les pourboires à New-York 2ème épisode

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LoveNYC
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Message par LoveNYC » 28 juil. 2008, 20:27

c'est un peu mesquin de 'se tirer' lorsqu'on met un petit tip.
:? :shock: :!:
tu peux l'expliquer a ton serveur: bad service - bad tip! :wink:

dans de nombreux pays le service est inclus (comme en France)...mais les francais restent les plus radins quand meme avec le 'systeme US':!: :wink:
bien sur si le tip est rajoute par le restaurant ca sera indique sur la note!
attention aussi a ne pas laisser la ligne du tip 'en blanc' de la facturette de la CB car le serveur peut se mettre lui meme son tip (s'il le fait (ca reste 'rare') il mettra souvent 18%).

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Spektor
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Message par Spektor » 28 juil. 2008, 20:40

:!:
Non mais je dis ça en cas.
Personellement, je ne l'ai jamais fait. Mais c'est juste une constatation avec un serveur. Se faire comprendre est assez difficile quand un serveur hausse le ton (juste pour un quelques dollars qu'il aurait eu si le service aurait été raisonable) et que on ne parle pas anglais courament.
Apres en general, les serveurs étaient super souriant (sauf lui :twisted: ), et leurs services etaient impec', donc aucune raison de partir avant qu'ils ramassent le tip.
Et oui, les Français sont quand meme radins :!:

jean luc
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Message par jean luc » 28 juil. 2008, 21:26

merci, vous m'avez bien eclairci
NY du 12 au 23 juin

bulyboulotte
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Message par bulyboulotte » 29 juil. 2008, 11:25

Jérôme B a écrit : PS: c'est décidé, je vais aller prendre un pot au Mariott, ta photo fait trop envie :)
et bah moi j'ai pris 2 petits déj à l'oeuil au bord de la grande baie vitrée du marriot !!

le matin la salle est ouverte, tu peux te prendre un café au starbucks de l'étage, et si t'as de la chance il y a un charriot self service pour te servir en gateau...
le dimanche matin c'est mieux ! c'est open !! :lol:
She sells, sea shells ,by the sea shore

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LoveNYC
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Message par LoveNYC » 29 juil. 2008, 16:56

et voila pourquoi les touristes francais sont 'mal vus' par les hotels/restaurants/bars... :!: :shock: :?

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fulanita
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Message par fulanita » 05 sept. 2008, 10:51

Moi au contraire pour ne pas vouloir faire d'impair je me suis rendue compte que j'ai un peu distribué mes dollars :!:
Au début je me disais be dis donc ils sont vraiment contents quand je leur laisse un tip parcequ'ils me remerciaient beaucoup.
Après je me suis dit les américains sont très polis donc ça doit être ça.
En fait je ne voulais pas faire de compte d'apothicaire du coup je calculais 20% et quelques fois pour faire un compte rond je rajoutais un peu.

Pour info supplémentaire il faut laisser aussi des tips au coiffeurs, manucures etc....

Par contre je ne comprends pas pourquoi on ne laisse pas de pourboire au vendeur de hot dog il nous tend un hot dog comme un serveur nous tend une bierre non?

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radounet
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Message par radounet » 05 sept. 2008, 11:03

J'ai bien lu toutes la discution et je m'y retrouve mieux dans les tips et taxes. J'extrapole ainsi un peu le sujet ...

Légalement pourquoi ne mettent-ils pas les taxes sur les produits/services? A quoi sert cette méthode?

Pour les tips pourquoi il n'est pas de coutume de laisser des tips dans les fast food? Si il y a bien des gens exploités c'est bien dans les fast food non? :D

^^

NB: Soyez indulgents avec mes questions si elles sont évidentes mais je ne suis jamais partis à NY.
beLIEve

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scoune
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Message par scoune » 05 sept. 2008, 12:42

Oulala, quelle embrouille!

Je pensais être au point pour les histoires de taxes, tips... mais là j'ai un gros doute!!

Je résume ce que j'ai compris, vous me direz si j'ai bon!

-Les taxes (d'environ 15/20%) ne sont pas comprises sur les prix affichés mais se rajoutent en caisse donc pas besoin de les calculer.

-Les tips doivent être entre 15 et 20% en fonction de la note et du service (c'est beaucoup non?? Il me semblait avoir vu moins sur la grille qu'avait donné Tagera, non??).

Les tips se donnent dans les restaurants, au taxi, bar, bagagiste, femme de chambre.

Mais faut-il rajouter la taxe à tous les produits? Sont-ils tous affichés hors taxe?
Du 28 octobre au 4 novembre, à nous NEW YORK!!!! Ahhhhhhhhhhhhh!

Leo71
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Message par Leo71 » 05 sept. 2008, 13:10

Jeter quand même un coup d'oeil sur la note avant de payer le pourboire...

Certains restaurant, les diners par exemple, rajoute le pourboire (18%) directement sur la note quand ils voyent que c'est des étrangers, afin de simplifier les chose.

L'addition est alors détaillée: les mets consommés, le sous-total, la taxe, le tips, et enfin le total à payer.

Controlez quand même... :wink:
...Tonight in Jungleland...

mafalda
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Message par mafalda » 05 sept. 2008, 13:14

Leo71 a écrit :Jeter quand même un coup d'oeil sur la note avant de payer le pourboire...

Certains restaurant, les diners par exemple, rajoute le pourboire (18%) directement sur la note quand ils voyent que c'est des étrangers, afin de simplifier les chose.

L'addition est alors détaillée: les mets consommés, le sous-total, la taxe, le tips, et enfin le total à payer.

Controlez quand même... :wink:
Dans certains diners, ils sont quelquefois malins et laissent une ligne en plus "gratuity" qui te permet de majorer encore un peu plus ta note et ton tip!

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radounet
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Message par radounet » 05 sept. 2008, 13:18

mafalda a écrit :
Leo71 a écrit :Jeter quand même un coup d'oeil sur la note avant de payer le pourboire...

Certains restaurant, les diners par exemple, rajoute le pourboire (18%) directement sur la note quand ils voyent que c'est des étrangers, afin de simplifier les chose.

L'addition est alors détaillée: les mets consommés, le sous-total, la taxe, le tips, et enfin le total à payer.

Controlez quand même... :wink:
Dans certains diners, ils sont quelquefois malins et laissent une ligne en plus "gratuity" qui te permet de majorer encore un peu plus ta note et ton tip!
Heu et c'est quoi la différence entre tips et gratuity??

:D bientot faudra payer la locations des couverts à NY :D
beLIEve

mafalda
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Message par mafalda » 05 sept. 2008, 13:49

Il s'agit d'une "additional gratuity".
Quant à payer les couverts, cela se fait dans de nombreux pays, comme l'Italie, la Hollande....

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radounet
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Message par radounet » 05 sept. 2008, 13:57

En Hollande? :shock:
J'habite à 30km des Pays-bas d'ailleurs (la hollande est juste une province des P-B) et on ne m'a jamais fait payer la "location de couvert".

Peut être sur Amsterdam?

Enfin merci pour additionnal gratuity mais c'est quoi la différence avec des tips classiques?
beLIEve

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Message par mafalda » 05 sept. 2008, 14:09

Comme son nom l'indique, il s'agit d'un tip optionnel en plus.
J'ai scanné un ticket mais je ne parviens pas à le mettre en ligne pour illustrer mon propos.
Je te le donne ainsi écrit :

items (plats) 43.85 $
Tax 3.67 $
Gratuity 6.58 $
TOTAL : 54.10 $

et une ligne en dessous

Additional gratuity .

Tu y portes le montant que tu souhaites si tu es satisfait du service.
Rien d'obligatoire, mais pour ceux qui ne font pas attention (comme moi), j'y ai rajouté 5.90 $ pour arrondir ma note à 60 $.

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radounet
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Message par radounet » 05 sept. 2008, 14:13

Ah ok merci beaucoup du schéma ... et donc certains font ça et d'autre pas?

Voilà ce que j'ai trouvé sur Wiki Us pour les tips en tout genre:


Tipping in the United States is widely practiced and is considered by a few to be a social obligation under a variety of circumstances. Many consider the custom to be antiquated, adding an unnecessary level of complication for the customer. Employees in occupations where tipping is common often receive very low salaries and the majority of compensation in tips. However recent laws passed in several states have resulted in servers making over minimum wage (e.g. California, Washington, etc.) United States wage laws stipulate the option of lower minimums for occupations where tipping is the custom.

Tipping is often computed on the amount of a transaction, before tax. The practice of tipping varies from place to place. In general, tipping is practiced when services are rendered by an employee in the restaurant, bar, hotel, and/or taxi industries.

Tipping is usually up to the discretion of the person receiving the service, while most establishments add a gratuity to parties of 6 or more. The customer should verify this in advance, in order to avoid double tipping. In the case of excellent service, a customer should feel free to include an extra tip even if the establishment has added some gratuity, as the service professional usually has no say about whether or not their employers use this policy.

When tipping is expected, giving a very small tip (such as one penny) is used as a deliberate snub to indicate service was awful. This is seen as the more appropriate way to show displeasure with the service than no tip at all, because the one penny tip shows that the customer knows that he/she is expected to tip.


At a restaurant
Tipping is considered by some to be a social custom in restaurants having traditional table service. The customary tip for a restaurant meal in the United States historically ranged from 10 to 15 percent of the total bill (before tax) for good to excellent service. Today 15 to 20 % (before tax for good to excellent service) is apparently now the norm [23]. According to Fodor's: At restaurants, a 15% tip is typical for waiters; up to 20% may be expected by some waiters at more expensive establishments. It is still under debate how the 15% tip become prevalent. If one was to assume that as inflation and cost of living increased the base price of the meal then the 10% tip would have also risen at the same percentage.

Many restaurants include a mandatory service charge (not to be confused with a tip or gratuity) often at 18% or more on the bill for groups of 6 or more guests. [24] Reputable restaurants should require their servers to inform their patrons of such hidden charges before they order. However, this should be verified by the customer to avoid tipping on top of the service charge.

Tipping on wine with a meal requires some discretion/judgment, as many restaurants mark up their wine 200 to 400%[citation needed]. Tipping etiquette websites (e.g. Findalink.net/tippingetiquette, winespectator.com, bremercommunications.com, betidy.com, etc.) suggest a tip of 15% on the meal before tax, and 5-10% on the wine (especially if the total wine bill is near or exceeds the cost of the meal).

With the advent of many traditional table service restaurants offering take-out and curbside service, standards for tipping vary. One source advocates optional tipping.[25] Others say that tipping should be 5-10%.[26] More money may be offered if exceptional service is provided or if the order is particularly difficult.

Tipping at buffet-style restaurants depends on the level of service. If patrons get their own beverages, $1 per head is usual. If patrons order beverages (or more) from the server, then a nominal tip such as 5% of the bill based on service quality may be considered.

Tipping at fast food restaurants and coffee places such as Starbucks (where there is no traditional table service), is not necessary, however it is considered customary to tip a dollar per drink in some regions.

It is common for servers to "tip out" portions of their tip receipts to support staff like bussers. Bartenders usually are tipped separately by the patrons ordering drinks at the bar and receive a "tip out" generally ranging from 1% -2% of the servers total sales.


At a bar
When purchasing alcoholic beverages at a bar it is customary to tip. One dollar per drink is customary. If a bartender is taking special care to take and fill your drink orders quickly at a busy bar where others may be waiting for service, a tip in the higher range is appropriate. In some cases drink orders felt to be more complex than a draught beer or simple mixed cocktail (such as a mojito -- which takes more time and attention to prepare) also warrant a tip greater than a dollar per drink.


At a hotel
Bellmen are customarily tipped on a basis of a fixed amount (usually a few dollars) per bag carried, and are often tipped for deliveries (food, boxes, faxes) as well. Room-service personnel at most American hotels expect tips, anywhere between 10% to 15% of the price (before tax) of what was ordered. It should be noted that many hotels automatically add a service fee to room service meals. The customer should verify this in order to avoid double tipping. A small tip for the housekeeping staff is discretionary. Tipping the front desk staff is almost never done unless the service is exceptional.


Taxicabs
Most U.S. guides recommend 15% of the fare, more for extra services or heavy luggage.[27][28][29]


Delivered meals
The driver is often tipped 10 to 20%. A greater tip can be given if the driver has to drive in inclement weather (e.g. snow), carry heavy loads, and/or climb flights of stairs. This issue is complicated by establishments sometimes charging a delivery fee (usually $1-2 per order), which is similar to a service charge, although in many cases (e.g. pizza delivery establishments such as Dominos) the driver gets no part of the delivery fee, and may be under-tipped as a result


Car wash
If a person hand dries the car, he/she is sometimes tipped.


Getting a haircut
For a haircut or salon service, it is customary to tip the barber or stylist 10% to 20%.


Valet
At restaurants or hotels where the customer valets their car, it is customary to tip the valet $2-5 or occasionally more at high-class establishments.


Tattoos and Body Piercing
It is also customary for a customer to tip a tattoo artist or body piercer. Although tipping for these professions is customary, there is no set percentage to tip the artist.


Christmas season
Many service staff are tipped annually during the Christmas season, such as newspaper carriers, house cleaners and pool cleaners. Some people also tip their local mail carrier in this manner, not knowing that it is illegal to do so (see government workers below).[citation needed]

In some large cities, the staff of apartment buildings, such as building superintendents, porters, concierges and doormen, receive similar annual tips.


Government workers
Under United States federal law it is considered bribery to tip government employees. However, they are permitted to receive gifts less than or equal to $20.00. A non-monetary gift valued at $20 or less is appropriate. A potential tipper can donate money to a charity related to the government agency. For example, most National Parks have related "natural history associations", in which case the worker that prompted the tip may appreciate hearing that their service prompted a donation.


Other
Many reputable retailers forbid their employees to accept tips (although this is illegal in some states, such as California, due to the fact that state law states "tips are the property of whom they are given, and employers are not allowed to require employees to refuse, give, or share their tips with anyone"[30]. Tips are not generally given to parcel-delivery workers, and acceptance of tips may be forbidden by state laws and/or the employer. No tip is expected for retail clerks who bag one's groceries or carry one's purchases to the car. Some grocery stores have a jar for spare change by the cash register, which is not for tips but is used to help cash customers who are short on change (for example, a customer paying a $5.02 bill can use $0.02 from the change jar and thereby avoid paying $6.00 and getting $0.98 back in change).
beLIEve

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